Какво е Астмата?

 

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове, характеризиращо се с чести проблеми с дишането. При нормално дишане, въздухът свободно навлиза и излиза от белите дробове. По време на астматичен пристъп, обаче, епителът на въздухоносните пътища се подува, мускулатурата около тях се втвърдява и малките въздушни пътища се напълват със секрет, което затруднява дишането. Въздушните пътища стават свръхчувствителни към промените в околната среда, което води след себе си кашлица и свирене в белите дробове.

Симптомите на астмата се променят различно във времето. По-често те са по-лоши през нощта или в ранните часове на сутринта. Тежестта на астмата варира при отделните индивиди. Някои пациенти имат симптоми от време на време, други – по-често и това води до затруднения в ежедневната активност, при трети заболяването протича много тежко, което почти напълно ги лишава от възможността да водят нормален живот, да ходят на училище или на работа и т.н.

 

Какво причинява астма?

 

Хората с астма имат въздухоносни пътища, които по-лесно се поддават на спонтанно свиване, отколкото при не-астматиците и обикновенно са алергични. Не е известна причинно-следствената връзка между поведението на въздухоносните пътища и проявата на алергия. Много фактори могат да предизвикат астматичен пристъп, в това число вирусни инфекции, излагане на алергени (домашен прах, частички от козината на домашни любимци, полени и др.), физически упражнения, тютюнопушене, замърсяване на въздуха, силни емоционални състояния и стрес, химически дразнители и медикаменти (аспирин и бета-блокери). Всеки пациент с астма реагира на различни фактори и тяхното откриване представлява важна стъпка към ефективния контрол на астматичния пристъп. Много учени изучават ролята и на генетичните фактори при астмата.

 

Кой страда астма?

 

Според оценки на Световната Здравна Организация, между 100 и 150 милиона души по света страдат от астма и техният брой непрекъснато се увеличава. Смъртността също нараства повсеместно и достига 180 хиляди души за година. Астмата е обществен здравен проблем, както за развитите, така и за развиващите се страни. Тя се среща във всички възрастови групи, като най-често започва в детството. На практика, астмата е най-честата причина за отсъствие от училище.

 

Защо се увеличава заболеваемостта?

 

Бързото нарастване на заболеваемостта в световен мащаб представлява една от най-големите загадки за модерната медицина. Най-фрапантно е увеличаването на заболеваемостта в Австралия, където около една четвърт от децата са диагностицирани с астма. В Съединените щати, броят на астматиците през 1998 г. се е удвоил до приблизително 17.3 милиона в сравнение с 6.7 милиона през 1980 г.

Изследванията по този проблем са фокусирани върху алергените от околната среда и вирусните инфекции при новородените и малките деца. До преди 10-ина години, учените смятаха, че изгорелите газове от автомобилите и другите замърсители на околната среда могат да бъдат причина за драстичното нарастване на заболеваемостта от астма. Понастоящем, обаче, се изясни, че картината е дори по-сложна. Освен към изследванията на генетичните фактори, влияещи върху развитието на астма, изследователите насочват своето внимание и към състоянието на имунната система в ранна детска възраст.

 

Как се диагностицира астмата?

 

Необходимата информация за поставяне на диагнозата астма се получава след разглеждане на предшестващите заболявания, обстоен медицински преглед и оценка на белодробната функция. Симптомите включват задъхване, свирене и тежест в гърдите, кашлица, по-тежки през нощта и ранните часове на деня. Те се наблюдават и задълбочават при физическа активност и в присъствие на алергени, дразнители и съпътстващи вирусни инфекции. Често се наблюдава неправилно диагностициране, особено при малки деца със свистене в гърдите и кашлица, при които това се отдава на бронхит или пневмония (или остра вирусна инфекция), което от своя страна води до неправилно лечение с антибиотици и средства за подтискане на кашлицата. Пушачите и възрастните пациенти често страдат от хронична обструктивна белодробна болест, със симптоми сходни с тези на астмата. Те дори биха могли да имат съпътстваща заболяването астма и да се повлияват добре от лечението.

Измерването на функцията на белите дробове е полезни както при диагностицирането, така и при проследяването на заболяването. Подходящи тестове са спирометрията, която оценява белодробната функция и ВЕД-метрията, която измерва максималната скорост, с която въздухът може да излезе от белите дробове при издишване. Спирометрията се извършва в лекарския кабинет, докато ВЕД-метрите са малки, преносими и удобни за ползване в домашни условия или на работното място, давайки по този начин възможност на пациента и лекуващият го специалист да проследяват отблизо отговора към лечението и да откриват признаците на влошаване във възможно най-ранен етап.

 

Как се лекува астмата?

 

Понятието контрол на астмата се определя като отсъствие на симптоми и пристъпи без използване на бронходилататор, без посещение на спешните отделения, нормална ежедневна активност, включваща физически упражнения и нормална белодробна функция. Това може да бъде постигнато при почти всички пациенти без изява на странични реакции от използваните медикаменти. Контролът на астмата може да бъде постигнат чрез оптимизирана програма на лечение. Международният съвет от експерти GINA (Глобална Инициатива за Астма) препоръчва шест-степенна програма:

  • Обучение на пациентите за по-добро сътрудничество при лечението
  • Оценка и проследяване на тежестта чрез измерване на белодробната функция
  • Избягване или контрол над факторите, които са предпоставка за развитие на астма
  • Съставяне на план за дългосрочно лечение
  • Съставяне на план за справяне с пристъпите
  • Извършване на периодични прегледи

Използват се основно два типа медикаменти:

1. С дългосрочно превантивно (контролиращо) действие (противовъзпалителни медикаменти, като инхалаторни кортикостероиди), които предпазват от появата на симптоми и пристъпи, - например Becotide, Flixotide и Seretide
2. Oблекчаващи медикаменти с бърз ефект (бързодействащи бронходилататори), които действат бързо за облекчаване на астматичния пристъп – например Ventolin.

За пълна версия на доклада на GINA, която дава подробности и детайли за ефективното лечение на астмата, посетете уеб-страницата на GINA на адрес: www.ginasthma.com.

 

нагоре   отпечатай този материал

Какво е астмата

Популярно за астмата

Глобална инициатива

Черната 2003-та

10-те "Божи заповеди"

Оценете се
Интересно...
   

  Асоциация на Българите Боледуващи от Астма "Дишам спокойно"
Създадено от Iventica